Trefwoorden olijfolie van A tot Z

Trefwoorden olijfolie van A tot Z

Biologisch
Bij biologische landbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen gebruikt.

Bitter
Een positieve eigenschap die je proeft bij een extra vergine olijfolie die gemaakt is van groene, of nog niet rijpe olijven.

Blend
Melange of mix. Blend betekent dat de extra vergine olijfolie is verkregen uit twee of meer verschillende rassen of cultivars.

Bloemig (fiori)
Positieve eigenschap bij het ruiken van olijfolie. Voorbeelden van bloemen die je kunt ruiken zijn kamille, brem, blauwe regen, mimosa, roos en lavendel.

Cultivar
Een ander woord voor ras.

DOP
DOP betekent Denominazione di Origine Protetta. Wij kennen dit als BOB: Beschermde OorsprongsBenaming.Dit betekent dat productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied. Dit moet volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

EVOO
Extra Vergine OlijfOlie

Intens fruitig (robusto, fruttato intenso)
Er zijn grofweg 3 categorieën olijfolie te benoemen: licht, medium en intens fruitig. Intens fruitig betekent een sterke aromatische beleving van de eigenschappen van de olijfolie tijdens ruiken en proeven.

Krachtig (robusto)
Zie ‘intens fruitig’.

Kruidig (erbe)
Positieve eigenschap bij het ruiken van olijfolie. Voorbeelden van kruiden die je kunt ruiken zijn, tijm, basilicum, marjoraan, oregano, laurier, mint, peterselie, rozemarijn en salie.

Licht fruitig (fruttato legero)
Er zijn grofweg 3 categorieën olijfolie te benoemen: licht, medium en intens fruitig. Licht fruitig betekent een laag aromatische, maar delicate beleving bij proeven en ruiken.

Medium fruitig (frutatto medio)
Er zijn grofweg 3 categorieën olijfolie te benoemen: licht, medium en intens fruitig. Medium fruitig is een gemiddelde aromatische intensiteit van de olijfolie bij proeven en ruiken. De smaakbeleving is in balans.

Mono cultivar
Een olijfolie van één olijfsoort gemaakt.

Nieuwe oogst olijfolie (olio nuovo of novello)
Het verwijst naar de eerste olijfolie, vaak van onrijpe olijven. Het is een seizoensproduct dat alleen in de herfst / winter verkrijgbaar is en extreem vers, robuust en smaakvol is.
Ongefilterde olijfolie (non filtrato)
In ongefilterde olijfolie zit een natuurlijk sediment dat de olijfolie meer smaak kan geven. Door het aanwezige sediment kan de kwaliteit van de olie – wanneer deze regelmatig met zuurstof in aanraking – komt snel verslechteren. Gefilterde olijfolie is in die zin ‘schoner’ en blijft daardoor langer houdbaar.

Polyfenolen (fenoli)
Een groep van chemische verbindingen die voorkomen in planten. Polyfenolen werken ontstekingsremmend en zijn op meerdere punten gezond voor je lijf. Ze zorgen voor het “pepertje” in de olijfolie.

Steenvrucht (drupa)
Olijven zijn steenvruchten net als perzik, abrikoos, kers, pruim en amandel. Olijfolie is daarom een vruchtensap.

Zoet (dolce)
Positief kenmerk bij het proeven van olijfolie van rijpe olijven.

Zuurgraad (acidità)
Percentage van vrij oliezuur aanwezig in de olijfolie. Als dit percentage lager is dan 0,8 dan mag olijfolie Extra Vergine genoemd worden.

Heb je nog vragen, toevoegingen of opmerkingen? Stuur ons een berichtje via het contactformulier.