Toscane: heuvels vol olijfbomen en wijngaarden

Toscane: heuvels vol olijfbomen en wijngaarden

In het hart van Italië ligt Toscane; het is een vruchtbare regio met heuvels en rivierdalen waar cipressen en olijfbomen groeien. Daarnaast is deze streek rijkelijk omringd door wijngaarden. Het zijn de iconen van het Toscaanse landschap en tekenen het beeld dat we allemaal kennen. De producten die de natuur hier voortbrengt nemen nog steeds een belangrijke plaats in de lokale keuken in. En daarbij is voor olijfolie uit Toscane een grote rol weggelegd.

De gerechten uit deze regio doen denken aan het zachte klimaat vanwege de subtiele smaken en kleuren. Laten we het gebalanceerd en verfijnd noemen. Ondanks de stroom toeristen die dit deel van Italië jaarlijks bezoekt, heeft de keuken haar oorsprong behouden. Van oudsher leunt die op soep, pasta, bonen, salades, groenten maar ook op geroosterd vlees. Behalve het gebruik van olijfolie en wijn uit Toscane zijn rozemarijn, salie en basilicum herkenbare smaakgevers.

Daarnaast zijn ook de gebruikte kooktechnieken wezenlijk onderdeel van deze eenvoudige keuken. Roosteren is een geliefde bezigheid en dit gebeurt vooral op kastanje- en wijntakken. Maar ook het frituren van groenten en vis gebeurt regelmatig. Hiervoor gebruikt men, hoe kan het anders, pure olijfolie. En ten slotte hebben producten uit de eigen omgeving nog steeds de voorkeur boven ‘dat wat van ver komt’.

Olijfolie uit Toscane dankt haar kleur aan het gebruik van de redelijk onrijpe olijven. De kleur is vaak doperwten-groen die na verloop van tijd iets afneemt. Het is olijfolie die de gerechten uit Toscane, samen met de gebruikte kruiden, zijn kenmerkende geur en unieke smaak geeft.

Plaatje met dank aan Wikipedia