Spaghetti met olijfolie, knoflook en chilipeper: een snel recept

Spaghetti met olijfolie, knoflook en chilipeper: een snel recept

Het recept van spaghetti aglio, olio e peperoncino (spaghetti met knoflook, olijfolie en peper) is een typisch gerecht uit de Napolitaanse keuken. Het is van oorsprong een arme keuken, dus werd er spaarzaam met ingrediënten omgegaan. Als in de Italiaanse keuken Spaghetti Bolognese misschien wel het meest bekende recept is, dan is spaghetti aglio, olio e peperoncino het meest simpele. Voor dit traditionele recept uit Campanië zijn maar 4 ingrediënten nodig. Het is logisch dat de kwaliteit van je ingrediënten het eindproduct zal bepalen. Er valt namelijk niets, maar dan ook niets, te verdonkeremanen met andere ingrediënten.

Het geheim van de perfecte spaghetti

De vraag is: ‘Hoe maak je een perfecte spaghetti aglio, olio e peperoncino’? Dat begint natuurlijk bij de keuze van je ingrediënten, vooral wat betreft de extra vergine olijfolie. Voor dit recept is een olijfolie uit Campanië natuurlijk het meest voor de hand liggend. De kracht en de puurheid van dit product, draagt het gerecht. En zo simpel als het recept lijkt, het komt ook op de kooktechniek aan. En aandacht. Dat vooral. Wees zacht voor de knoflook en chili. Door ze op laag vuur te bakken, verbranden ze niet en brengen ze de uiteindelijke smaak niet in gevaar. Dus blijf bij het fornuis en temper de vlam. En dan komt het natuurlijk op persoonlijke smaak aan. Het gebruik van verse of gedroogde chilipepers beïnvloedt de mate hoe pittig het gerecht wordt (gedroogd is vaak scherper). Verwijder jij bij de verse peper de zaadlijsten zodat het minder pikant wordt? Of juist niet? Gebruik je hele knoflooktenen of hak je deze fijn? Alles mag! Maar hou er rekening mee dat elke nuance je gerecht een tikkie verandert. Terwijl jij nadenkt over je favoriete versie, nodigen wij je uit om ons recept van spaghetti met knoflook, olijfolie en chili te maken en te proeven! Veel succes en smakelijk eten.

Caro saluto, Frank

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Dit klassieke simpele gerecht uit Napels heeft maar vier ingrediënten. Simpel en snel een overheerlijk spaghetti gerecht op tafel.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd20 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chilipeper, knoflook, olijolie, spaghetti
Porties: 4

Ingrediënten

Notities

Breng eerst een pan met ruim water aan de kook.
Terwijl je water op het vuur staat, maak je de saus: pel de knoflookteentjes, verdeel ze in tweeën en snij of snipper ze heel fijn. Neem de verse chilipeper en snijd deze in heel dunne ringetjes. Als je de voorkeur geeft aan een minder pittige smaak, verwijder je eerst de zaadjes voordat je hem in plakjes snijdt.
Als het water kookt voeg je een flinke hand zout en de pasta toe.
Schenk de olijfolie in een grote pan. Verhit de olijfolie op laag vuur en voeg de knoflook en de chilipeper toe. Laat dit ca. 10 minuten zachtjes bakken. Laat de peper en knoflook niet aanbranden. 
Zodra de pasta al dente gaar is, giet je deze direct af en vermeng je de spaghetti met de olijfolie. Voeg een lepel kokend pastawater toe en schud alles flink om (mantecare) om de smaken goed te mengen.
Serveer de spaghetti warm ! Voeg eventueel wat verse peterselie of Parmezaanse kaas toe.
Buon appetito!