De magie van polyfenolen in olijfolie onder de loep gelegd

De magie van polyfenolen in olijfolie onder de loep gelegd

Polyfenolen. Een terugkerend, bijna magisch woord dat je veel tegenkomt wanneer er over olijfolie wordt geschreven of gesproken. Het is de benchmark. Het is een moderne meetlat, waarlangs we olijfolie leggen. Omdat het wat over de kwaliteit van de olijfolie zegt. En over hoe gezond het is. Maar wat zegt het eigenlijk? Waarom zijn polyfenolen zo belangrijk in ons voedingspatroon?

Om eerlijk te zijn is het een behoorlijk ingewikkelde materie en daarom beperken we ons hier tot een simpele uitleg. Want de wetenschappelijke is behoorlijk lang én ingewikkeld met scheikundige plaatjes.

De meest eenvoudige uitleg is:

Polyfenolen zijn antioxidanten,

die de vrije radicalen in je lichaam bestrijden

Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamines en spoorelementen die o.a. in groenten, fruit en noten zitten. Deze vitamines en mineralen beschermen ons lichaam. Vitamine C en E zijn de meest bekende antioxidanten.

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die, door b.v. roken, maar ook door ‘gewone’ ouderdom, schade veroorzaken aan cellen en weefsels.

Gezondheid

Onderzoekers hebben aangetoond dat polyfenolen in extra vergine olijfolie veel gunstige eigenschappen hebben. We noemen de belangrijkste:

  • Ontstekingsremmend
  • Beschermen lichaamscellen tegen vrije radicalen 
  • Verminderen afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en
  • Zorgen voor een daling van (het slechte) LDL- cholesterol
  • Verlagen het risico op de ziekte van Alzheimer
  • Verlagen de bloeddruk

Op dit moment is er behoorlijk wat aandacht voor extra vergine olijfoliën die hoog in de polyfenolen zitten. Deze aandacht is goed. Het is een objectieve kwaliteitsindicator van olijfolie, waarvoor laboratoriumonderzoek nodig is. In dit onderzoek meet men de aantallen in mg/kg. Zo’n olijfolie is vaak vrij bitter in smaak (geen defect!) en het prikkeltje in je keel laat je waarschijnlijk hoesten. En ja, dit zijn de polyfenolen. Eigenlijk mag je ervan uitgaan dat een jonge en frisse extra vergine olijfolie altijd voldoende polyfenolen heeft. En dat een paar polyfenolen meer of minder het verschil niet maken. Kies gezond. Eet gevarieerd en je schenkt je lijf alle gezonde ingrediënten uit de producten zelf.