Campanië, meer dan Napels: land van tomaten, pasta en olijfolie

Campanië, meer dan Napels: land van tomaten, pasta en olijfolie

De naam Campanië komt rechtstreeks uit het Latijn. De Romeinen noemden de regio Campania Felix, (gelukkig landschap) vanwege de kwaliteit van de wijn en de uitzonderlijk goede olijfolie.

Oorsprong en kwaliteit van de olijfolie in Campanië

Al sinds de 6de eeuw v.C. domineert de olijfboom in deze regio het landschap en gaf daarmee gezicht aan landschap en cultuur. Het klimaat biedt niet alleen ideale omstandigheden voor olijven om te groeien. De regio staat vooral bekend om haar hoogwaardige olijfolie, gemaakt van olijfrassen die alleen in deze regio voorkomen. Zo’n 100 rassen groeien alleen in Campanië. En dat is vrij uniek. We noemen er een paar:

Naast autochtone cultivars, gedijen ook ‘geïmporteerde’ rassen uit Lazio en Toscane het goed in Campanië. Laten we eens naar wat cijfers kijken om de omvang te schetsen. In een gebied van 75.000 hectare groeien ruim 14 miljoen olijfbomen. Dit is 6,5% van de totale oppervlakte in Italië. De uiteindelijke productie olijfolie bedraagt ongeveer 4% van het landelijk totaal. Door de hoeveelheid aan cultivars, is er een grote verscheidenheid aan smaken en kwaliteit en deze karakteristieken zijn niet onopgemerkt gebleven. Vermeldenswaard zijn de 5 DOP-erkenningen. Een terechte waardering voor olijfolie die onderscheidend is in smaak en kwaliteit.

DOP-erkenning (Denominazione di Origine Protetta)

De Europese Unie heeft 5 DOP*)-erkenningen toegekend aan deze regio. Het gaat om de volgende gebieden:

  • Cilento
  • Colline Salernitane
  • Irpinia
  • Penisola Sorrentina
  • Terre Aurunche

De keuken in Campanië

Campanië is van oudsher een arme streek met een rustieke keuken waarin pastagerechten dagelijks op tafel komen. Het dieet van deze streek bevat in de regel weinig vlees. Daar tegenover staat een overvloedige aanvoer van mediterrane vis en schaal- en schelpdieren.

Het merendeel van de gerechten steunt op plaatselijk gekweekte tomaten (San Marzano). Courgettes en paprika’s worden vaak in gebakken of gevulde vorm gebruikt. Daarnaast horen peulvruchten, bloemkool en broccoli ook tot het menu.

En natuurlijk zijn er allerlei variaties op ijs. Uitgevonden door de Arabieren en door de inwoners van het zuiden vervolmaakt.

Plaatje met dank aan Wikipedia.

*) BOB in het Nederlands ofwel Beschermde OorsprongsBenaming